Klik hier om naar de pagina van Valeo Kliniek te gaan


Gratis screening

Wat houdt slaapapneu in?

Snel naar

Wat is apneu?

Slaapapneu is een aandoening die optreedt tijdens de slaap. Het meest voorkomende symptoom is snurken. Als u slaapt, ontspannen uw spieren. Ook de spieren in uw keel ontspannen. Snurken zorgt voor een gedeeltelijke afsluiting van uw keel en kan bij meer ontspanning van de spieren ademstops veroorzaken. Bij meerdere ademstops per uur spreken we van slaapapneu.

Bij een ademstop stroomt er geen lucht door uw keel naar uw longen. Gelukkig krijgen uw hersenen dan een signaal om u te wekken, zodat u weer gaat ademen. Dit heeft u vaak zelf niet eens in de gaten. De ademstops belemmeren echter wel de diepe slaap, waardoor u niet goed uitrust.

Herkent u de volgende symptomen?

  • ademstops gedurende de nacht
  • niet uitgerust wakker worden
  • (luid) snurken
  • u merkt het niet tijdens het slapen (uw partner vaak wel)
  • slaperigheid tijdens alledaagse zaken, zoals lezen, tv-kijken of autorijden
  • snel geïrriteerd

Doe nu de online slaapapneutest

Wat veroorzaakt slaapapneu?

Wat veroorzaakt slaapapneu?

Een afsluiting of obstructie van de luchtweg is de oorzaak van obstructieve slaapapneu. Apneus (afsluitingen van de luchtweg) en hypopneus (gedeeltelijke afsluitingen van de luchtweg) ontstaan, doordat het zachte deel van het gehemelte, de wand van de keelholte of de tong de luchtweg blokkeert. Bij een blokkade van de luchtweg kan er geen lucht bij de longen komen.

Het ApneuCentrum helpt u snel

Na een verwijzing van uw huisarts komt u bij ons voor het slaaponderzoek. ApneuCentrum Nederland kent geen wachttijden, dus u kunt altijd snel bij ons terecht. Tijdens het slaaponderzoek slaapt u in uw eigen bed. Na het slaaponderzoek krijgt u de uitslag van een van onze medische specialisten. We nemen de tijd voor iedere patiënt en beslissen samen met u over de behandeling.

Plan uw gratis vooronderzoek

Voordelen Apneucentrum Nederland


✓ Snel online slaapapneu testen
✓ Uitgebreid onderzoek
✓ Geen wachttijden
✓ Patiënten beoordelen ons met een 9.5
✓ Persoonlijke aandacht
✓ Onderzoek en behandeling slaapapneu volledig vergoed door verzekeraar
✓ Makkelijk uw vraag stellen via Whatsapp 

Wanneer spreek je van slaapapneu?

Wanneer spreek je van slaapapneu?

Wanneer er officieel sprake is van slaapapneu, hangt af van of u last heeft van de volgende klachten:

- Slaperigheid, niet-herstellende slaap-, vermoeidheids- of slapeloosheidsymptomen.
- 's Nachts wakker worden met een stikkend gevoel of ademtekort.
- De bedpartner of andere waarnemer rapporteert snurken, ademhalingsonderbrekingen of allebei tijdens de slaap.
- Er is een diagnose van: hypertensie, een stemmingsstoornis, cognitieve dysfunctie, kransslagaderziekte of een beroerte.

Daarbij moet het slaaponderzoek een AHI (apneu- hypopneu-index) van 5 of hoger geven. Bij deze klachten en een index van 5 of hoger, spreek je van het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS).

Als de hierboven genoemde klachten niet aanwezig zijn, maar er is een AHI van 15 of hoger, dan is er sprake van obstructief slaapapneu (OSA).

Test snel of u misschien slaapapneu heeft

Doe nu de online slaapapneu test!

Waarom heb ik slaapapneu?

Dit verschilt per persoon. Er is een aantal erfelijke oorzaken dat ademstops veroorzaakt. Denk aan een korte onderkaak, longafwijkingen of keel-, neus- en oorafwijkingen. Ook obesitas, roken of alcohol kunnen slaapapneu veroorzaken.

Vragen?

  • Heeft u nog vragen?
Neem contact op

Soorten ademstops

Obstructieve ademstops

Een obstructieve ademstop komt door een obstructie. De obstructie zit vaak in de keel of in de bovenste luchtwegen. Hierdoor kan de lucht uw longen niet bereiken. Veruit de meeste mensen met slaapapneu hebben obstructieve ademstops.

Centrale ademstops

De centrale ademstop is anders. Er is wel de mogelijkheid om te ademen, maar de hersenen geven geen signaal aan de longen om te ademen. Deze ademstops komen maar zeer gering voor.

Hypopneus

Naast obstructieve en centrale ademstops hebben mensen met slaapapneu ook vaak hypopneus. Hypopneus zijn niet-volledige ademstops. Dit betekent dat er nog wel lucht naar uw longen kan, maar veel minder dan normaal.

De gevolgen van ademstops

Tijdens een ademstop of hypopneu is er een korte periode geen nieuwe zuurstof aangevoerd naar uw longen. Dat betekent dat er zuurstofdalingen optreden. Uw lichaam pompt zuurstofarm bloed rond en voorziet uw organen dus niet van zuurstof. Op lange termijn is dat schadelijk. Daarom is het belangrijk om slaapapneu te behandelen.

Test nu online of u slaapapneu heeft

Vergoeding door elke zorgverzekeraar.

Vragen? Stel ze via WhatsApp

Deze site gebruikt cookies

Accepteren